Jari Salminen: Epidemia nykäisi maton yrittäjän alta 

Tarkoitus oli kirjoitella aivan muista yrittäjyyteen liittyvistä asioista, mutta Korona-virus pisti asiat uuteen järjestykseen.  

"Nyt jos koskaan pidetään palvelut Klaukkalassa"

Epidemia on aivan uudenlainen haaste meille niin yksilöinä kuin yrittäjinäkin. Monilta yrityksiltä on liiketoiminta hävinnyt kuin olisi matto nykäisty alta. Ravintolat, kahvilat, monet kaupan ja palvelun alan yritykset, tapahtumienjärjestäjät jne jne ovat aivan yllättäen, ilman mitään omaa syytään, tilanteessa, jota eivät ole osanneet kuvitella pahimmissa painajaisissankaan. Varsinkaan pienillä ja keskisuurilla yrityksillä ei ole taloudellisia puskureita tai vararahastoja, joihin turvautua, vaan eletään enemmän tai vähemmän kädestä suuhun miettien selviämistä seuraavasta palkanmaksu- tai ALV-päivästä. Liiketoiminnan merkittävä lasku tai lyhytkin taukoaminen aiheuttaa välittömän maksuvalmiusongelman ja viikkojen kiinni oleminen vaarantaa koko yrityksen olemassaolon.Onkin hyvä, että valtiovalta on reagoinut poikkeustilanteeseen monin sinällään hyvin keinoin. Kysymys onkin nyt siitä, että ehtiikö apu perille ajoissa ja osataanko sitä hakea. Hallituksen toimenpiteitä on mm. Finnveran pk-yritysten rahoituksen tuplaaminen, Valtion eläkerahaston sijoitusten lisääminen yritystodistuksiin, joustot yrityksille esim. verotilityksiin ja eläkemaksuihin sekä Business Finlandin tuki tietyille aloille. Suomen Yrittäjien ja esim. Keuken (Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy) sivuilta löytyy paljon hyvää tietoa siitä, miten yrittäjä voi löytää apua ja ne tukitoimet, jotka voisivat tulla kyseeseen hänen kohdallaan. Keuken sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja siellä on myös avattu erityinen kriisipuhelinnumero apua tarvitseville.

Jos sinulla on yrittäjänä vaikeuksia selvitä tässä yllättävässä kriisissä tai kuulet, että jollain toisella yrittäjällä on, kannattaa ottaa yhteyttä em. tahoihin ja neuvoa muitakin, ettei kukaan jäisi ilman apua. Olemme Klaukkalan yrittäjissä kampanjoineet jo pidemmän aikaa sinisellä sydänkampanjalla liikkeiden ovissa ja kassoilla teemalla ”Kiitos, kun kävit meillä! Pidetään yhdessä palvelut Klaukkalassa”. Nyt, jos koskaan, on tämän kampanjan sanoma erityisen tärkeä. Ja varsinkin pienimpien yritysten kohtalo on tässä tilanteessa normaaliakin enemmän meidän asiakkaiden käsissä.

Koitetaan tsempata yhdessä, jotta selviämme tästä kohti normaalimpia aikoja.


Jari Salminen 23.2.2020

#kiitosettäostitklaukkalasta #yrittäjyys